Daca mai era nevoie,
oamenii de stiinta au adus inca un argument in favoarea consumului
de cafea: cateva cesti pe zi ar putea incetini evolutia hepatitei
C, dupa cum arata un studiu efectuat la Institutul National de
Cancer, Statele Unite.
In studiul mentionat, 766 de pacienti infectati cu virusul hepatitei C au fost indemnati sa bea zilnic 3 sau mai multe cesti de cafea. Dupa o perioada de 4 ani, oamenii de stiinta au tras concluziile: pacientii au reusit in procent de 53% sa opreasca progresul bolii asupra ficatului, comparativ cu cei care au stat departe de cafea.
Desi au ajuns la aceasta concluzie, cercetatorii americani de la Institutul National de Cancer nu au putut explica reactiile ce au loc in organism si nici modul in care influenteaza cafeaua evolutia hepatitei C. Ei admit ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru a intelege mai bine acest fenomen si pentru a putea face recomandari clare cu privire la cantitatea de cafea necesara zilnic.
Cum protejeaza cafeaua ficatul?
Rezultatele cercetatorilor americani sunt insa in perfecta concordanta cu studii mai vechi care demonstrasera ca marii consumatori de cafea au mai putine riscuri de a fi diagnosticati de-a lungul vietii cu boli de ficat, inclusiv cancer.
Teoretic, exista mai multe modalitati prin care cafeaua ar putea proteja ficatul de diferite afectiuni: prin modificarea nivelului de insulina in sange sau prin intermediul antioxidantilor pe care ii contine si care protejeaza tesutul ficatului de distrugere sunt doar doua dintre ele.
Hepatita C este o infectie virala, ce se instaleaza de obicei dupa contactul cu sangele unei persoane infectate. Un numar mai mic de cazuri sunt determinate de contactele sexuale neprotejate sau prin transmiterea virusului la nastere, de la mama la fat.
In foarte putine cazuri, organismul are abilitatea de autovindecare in scurt timp de la infectare. Insa, in 85% dintre cazuri, infectia se cronicizeaza, afectand iremediabil ficatul si favorizand boli grave precum ciroza si cancerul hepatic.
In studiul mentionat, 766 de pacienti infectati cu virusul hepatitei C au fost indemnati sa bea zilnic 3 sau mai multe cesti de cafea. Dupa o perioada de 4 ani, oamenii de stiinta au tras concluziile: pacientii au reusit in procent de 53% sa opreasca progresul bolii asupra ficatului, comparativ cu cei care au stat departe de cafea.
Desi au ajuns la aceasta concluzie, cercetatorii americani de la Institutul National de Cancer nu au putut explica reactiile ce au loc in organism si nici modul in care influenteaza cafeaua evolutia hepatitei C. Ei admit ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru a intelege mai bine acest fenomen si pentru a putea face recomandari clare cu privire la cantitatea de cafea necesara zilnic.
Cum protejeaza cafeaua ficatul?
Rezultatele cercetatorilor americani sunt insa in perfecta concordanta cu studii mai vechi care demonstrasera ca marii consumatori de cafea au mai putine riscuri de a fi diagnosticati de-a lungul vietii cu boli de ficat, inclusiv cancer.
Teoretic, exista mai multe modalitati prin care cafeaua ar putea proteja ficatul de diferite afectiuni: prin modificarea nivelului de insulina in sange sau prin intermediul antioxidantilor pe care ii contine si care protejeaza tesutul ficatului de distrugere sunt doar doua dintre ele.
Hepatita C este o infectie virala, ce se instaleaza de obicei dupa contactul cu sangele unei persoane infectate. Un numar mai mic de cazuri sunt determinate de contactele sexuale neprotejate sau prin transmiterea virusului la nastere, de la mama la fat.
In foarte putine cazuri, organismul are abilitatea de autovindecare in scurt timp de la infectare. Insa, in 85% dintre cazuri, infectia se cronicizeaza, afectand iremediabil ficatul si favorizand boli grave precum ciroza si cancerul hepatic.
SURSA: http://www.csid.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu