duminică, 25 septembrie 2011

Un ingredient misterios din cafea protejeaza impotriva bolii Alzheimer

Un ingredient misterios ajuta cafeaua sa protejeze creierul impotriva bolii Alzheimer, sustine un studiu recent. Cafeaua cofeinizata determina cresterea nivelului unei proteine-cheie in problema bolii Alzheimer, insa, dupa cate se pare, cafeina nu este este singurul ingredient care mareste nivelul proteinei in cauza, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa concluzioneze ca in proces este implicat si un ingredient necunoscut.

Compusul misterios reactioneaza cu cafeina si determina cresterea nivelului unei proteine cunoscute sub numele de G-CSF sau factor de stimulare a coloniilor granulocitare, despre care se crede ca impiedica evolutia bolii Alzheimer si imbunatateste memoria, conform studiilor realizate asupra soarecilor cu Alzheimer.

Nivelul de proteina G-CSF este foarte scazut la pacientii care sufera de boala Alzheimer, au afirmat oamenii de stiinta. Interactiunea dintre acest ingredient misterios si cafeina ar putea explica de ce cafeaua protejeaza impotriva bolii Alzheimer, in timp ce alte bauturi pe baza de cafeina nu au acelasi efect. Studii realizate asupra oamenilor au dezvaluit ca un consum zilnic de cafea cofeinizata la varsta mijlocie si inaintata descreste riscul de aparitie a bolii Alzheimer.

Studii anterioare infaptuite asupra soarecilor cu boala Alzheimer au indicat cafeina ca ingredientul responsabil de protectia impotriva bolii, intrucat descrestea producerea la nivelul creierului a unei proteine anormale, beta-amiloid, care ar putea fi responsabila de aparitia bolii. Cresterea nivelului proteinei G-CSF este foarte importanta, intrucat cercetatorii au descoperit faptul ca un nivel ridicat este asociat cu o memorie mai buna.

In trecut, cercetatorii au afirmat ca sunt necesare 4-5 cani de cafea pentru a contracara patologia creierului si problemele de memorie cauzate de boala Alzheimer. Trebuie precizat ca varianta decofeinizata a cafelei nu are niciun efect. „Nu spunem ca un consum zilnic moderat de cafea va opri in totalitate aparitia bolii Alzheimer, insa ar putea reduce riscul sau amana instalarea acesteia”, a afirmat autorul studiului, Chuanhai Cao, specialist in neurologie la Universitatea South Florida.

Dana Saporan - editor Studentie.ro


sursa:http://www.studentie.ro/campus/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu