Un ingredient misterios
ajuta cafeaua sa protejeze creierul impotriva bolii Alzheimer, sustine
un studiu recent. Cafeaua cofeinizata determina cresterea nivelului unei
proteine-cheie in problema bolii Alzheimer, insa, dupa cate se pare,
cafeina nu este este singurul ingredient care mareste nivelul proteinei
in cauza, ceea ce i-a determinat pe cercetatori sa concluzioneze ca in
proces este implicat si un ingredient necunoscut.
Compusul misterios reactioneaza cu cafeina si determina cresterea
nivelului unei proteine cunoscute sub numele de G-CSF sau factor de
stimulare a coloniilor granulocitare, despre care se crede ca impiedica
evolutia bolii Alzheimer si imbunatateste memoria, conform studiilor
realizate asupra soarecilor cu Alzheimer.
Nivelul de proteina G-CSF este foarte scazut la pacientii care sufera de boala Alzheimer, au afirmat oamenii de stiinta.
Interactiunea dintre acest ingredient misterios si cafeina ar putea
explica de ce cafeaua protejeaza impotriva bolii Alzheimer, in timp ce
alte bauturi
pe baza de cafeina nu au acelasi efect. Studii realizate asupra
oamenilor au dezvaluit ca un consum zilnic de cafea cofeinizata la
varsta mijlocie si inaintata descreste riscul de aparitie a bolii
Alzheimer.
Studii anterioare infaptuite asupra soarecilor cu boala
Alzheimer au indicat cafeina ca ingredientul responsabil de protectia
impotriva bolii, intrucat descrestea producerea la nivelul creierului a
unei proteine anormale, beta-amiloid, care ar putea fi responsabila de
aparitia bolii. Cresterea nivelului proteinei G-CSF este foarte
importanta, intrucat cercetatorii au descoperit faptul ca un nivel
ridicat este asociat cu o memorie mai buna.
In trecut, cercetatorii au afirmat ca sunt necesare 4-5 cani de cafea
pentru a contracara patologia creierului si problemele de memorie
cauzate de boala
Alzheimer. Trebuie precizat ca varianta decofeinizata a cafelei nu are
niciun efect. „Nu spunem ca un consum zilnic moderat de cafea va opri in
totalitate aparitia bolii Alzheimer, insa ar putea reduce riscul sau
amana instalarea acesteia”, a afirmat autorul studiului, Chuanhai Cao,
specialist in neurologie la Universitatea South Florida.
Dana Saporan - editor Studentie.ro
sursa:http://www.studentie.ro/campus/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu