miercuri, 5 octombrie 2011

ÎNGHEŢATĂ DE CAFEA

 SURSA:http://mihaelapd.blogspot.com/2011/06/inghetata-vietnameza-de-cafea.html

Vietnamese Coffee Ice Cream


Imi amintesc cu drag verile copilariei, parfumul primelor piersici pe jumatate coapte,  lubenitele rosii si dulci si caisele coapte si zemoase.  Nu aveam strand, dar mergeam "la canal", un canal de irigatii pe langa livezile cu fructe. Printre ierburile in care se jucau o multime de libelule colorate cu aripile sclipind in soare, apa venea lin, ca apoi sa se izbeasca cu zgomot de cascada de ciment. O vecina mai durdulie facea baie imbracata intr-o rochie care se deschidea in jurul ei cand se lasa plutind pe apa, performanta care nu mi-a reusit niciodata. Inghetata mancam numai cand mergeam la Craiova, inghetata verde de fistic, in cornete care semanau cu niste barcute. Atunci am facut prima mea inghetata, sa fi avut vreo 11 sau 12 ani, dupa o carte de bucate, singura de altfel pe care o aveam. Cand am scos-o din congelator, era inghetata intradevar, dar bocna :)

Nu stiu cum m-am simtit atunci, dar acum ma simt norocoasa pentru copilaria pe care am avut-o si binecuvantata pentru ce am acum: (printre multe altele) masina de inghetata, cartea de inghetate "The Perfect Scoop" a lui David Lebovitz si posibilitatea de a face o multime de feluri de inghetata si de a o imparti, cu colegii si prietenii, si virtul, cu voi, cei care ma vizitati.

Imi place cartea lui David Lebovitz, si ma bucur ca "m-am lasat" convinsa sa o cumpar, dupa ce am vazut doua retete din ea la Lavinia. Pe langa multitudinea de retete de inghetata, sorbet si gelato, David Lebovitz da si foarte multe sfaturi despre ingrediente, echipament si procedeele folosite.
Prima reteta la care m-am oprit a fost si una foarte simpla, la care m-au atras ingredientele: cafeaua (una din favoritele mele) si laptele condensat. La fel ca Inghetata cu Dulce de Leche, nu are oua si nu este foarte cremoasa, dar este delicioasa si racoroasa, perfecta pentru a incheia o masa de vara.

Ingrediente:

600 gr (1 1/2 cups) lapte condensat dulce
375 ml (1 1/2 cups) cafea foarte tare
60 ml lapte integral
60 ml frisca lichida neindulcita

Se amesteca bine cu telul toate ingredientele. Se raceste in frigider cel putin o jumatate de ora. Se pune in masina de inghetata dupa instructiunile masinii (20-30 min). Se pune in recipiente si se tine in congelator 2-3 ore inainte de servire. Cand inghetata este foarte tare (a doua zi de ex) tineti-o 5-10 minute la temperatura camerei inainte de servire.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu