Cultura cafelei în peninsula italiană a început să iasă la iveală în anul 1901 în Europa, cind Luigi Bezzera a brevetat sistemul de maşină de cafea cu cazan, care a fost strămoşul maşinii de cafea espresso.Această tecnologie nouă a creat băutura nouă numită espresso, a cărui nume arată modul preparării, adică la preparare cafelei se utilizează aburi cu presiune mare.
Soluţia lui Bezzera – pe lîngă jenialitatea lui – nu a fost perfectă, cafea a fost efectiv fiartă, deci temperatura apei şi a aburului a fost peste 100°C , rezultatul fiind nivelul mare de tanin, care a dăruit băuturii un gust amar.
În anul 1903-Disiderio Pavoni,înfiinţatorul firmei actuale La Pavoni a brevetat un sistem nou cu modificarea sistemului Bezzera ,care a preparat mai rapid cafeaua ca la înaintaş.Fabricaţia în serie a acestei variante de maşină de cafea numit Ideal a fost începută în anul 1906.
Pasul următor mare spre technologia actuală se leagă de numele lui Giovanni Achille Gaggia care în maşină de cafea cu cazan existentă a construit o supapă cu arc care a permis ca apa fiartă la temperatura de 90°C să fie presat prin granule de cafea.În urma acestuia gustul a devenit mai fin şi mai uşor, pe băutura preparată a apărut spuma densă, care deatunci este caracterul memijlocită a cafelei espresso.De aici au pornit cafelele italieneşti pe drumurile lor cuceritoare.
Staţia ultimă de dezvoltare a fost maşina de cafea cu mîner creat în anul 1961 numit Faema E61 maşina espresso actual care este fabricat şi în zilele noastre întro formă neschimbată.
sursa: www.caffeperte.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu