duminică, 11 septembrie 2011

CAFEA ITALIANA

Denumirile cafelelor espresso, cappuccino, macchiato, ristretto sunt în ce în ce mai cunoscute în ţara noastră.Aceste expresii semnifică băuturile cele mai importante ale culturii de cafea italieneşti.

Cultura cafelei în peninsula italiană a început să iasă la iveală în anul 1901 în Europa, cind Luigi Bezzera a brevetat sistemul de maşină de cafea cu cazan, care a fost strămoşul maşinii de cafea espresso.Această tecnologie nouă a creat băutura nouă numită espresso, a cărui nume arată modul preparării, adică la preparare cafelei se utilizează aburi cu presiune mare.

Soluţia lui Bezzera – pe lîngă jenialitatea lui – nu a fost perfectă, cafea a fost efectiv fiartă, deci temperatura apei şi a aburului a fost peste 100°C , rezultatul fiind nivelul mare de tanin, care a dăruit băuturii un gust amar.

În anul 1903-Disiderio Pavoni,înfiinţatorul firmei actuale La Pavoni a brevetat un sistem nou cu modificarea sistemului Bezzera ,care a preparat mai rapid cafeaua ca la înaintaş.Fabricaţia în serie a acestei variante de maşină de cafea numit Ideal a fost începută în anul 1906.

Pasul următor mare spre technologia actuală se leagă de numele lui Giovanni Achille Gaggia care în maşină de cafea cu cazan existentă a construit o supapă cu arc care a permis ca apa fiartă la temperatura de 90°C să fie presat prin granule de cafea.În urma acestuia gustul a devenit mai fin şi mai uşor, pe băutura preparată a apărut spuma densă, care deatunci este caracterul memijlocită a cafelei espresso.De aici au pornit cafelele italieneşti pe drumurile lor cuceritoare.

Staţia ultimă de dezvoltare a fost maşina de cafea cu mîner creat în anul 1961 numit  Faema E61 maşina espresso actual care este fabricat şi în zilele noastre întro formă neschimbată.

sursa: www.caffeperte.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu