duminică, 11 septembrie 2011

El a inventat nechezolul

Celebrul nechezol, consumat în vremea comunismului în locul cafelei naturale, a fost inventat de Alecu Radu, un bucureştean care astăzi are 84 de ani. Regele cafelei, cum era poreclit de prieteni, ne-a povestit cum a ajuns nechezolul pe piaţă, dar şi motivul pentru care comuniştii i-au cerut să facă acest înlocuitor.

 "Preţul cafelei urcase la 6.000 de dolari tona. Atunci, de la partid mi-au cerut să găsim ceva mai ieftin. Şi aşa a apărut nechezolul, cafea amestecată cu năut", ne-a povestit părintele cafelei comuniste, Alecu Radu, care timp de 16 ani a trudit ca şef de secţie la cele două maşini de prăjit cafea din fabrica unde lucra. "La inventarea acesteia m-au ajutat şi ministrul comerţului Fazekas şi o doctoriţă evreică", ne-a mai spus bărbatul. |n anul 1974, un kilogram de cafea costa aproximativ 83 de lei vechi, iar unul de nechezol aproape 30 de lei vechi.

Cum salariile la acea vreme erau mici, cafeaua devenise un lux. "Nechezolul este mult mai sănătos decât cafeaua, conţine vitaminele A şi C. Eu, spre exemplu, nu am băut niciodată cafea, ci numai nechezol sau cacao cu năut. Nechezolul se găseşte şi astăzi prin pieţe", ne-a spus regele cafelei. Bătrânului îi pare rău că românii s-au "boierit" şi nu mai beau nechezol.
PRELUARE:  www.cancan.ro

MAI MULTE INFORMATII DESPRE NECHEZOL /  

http://ro.wikipedia.org/wiki/Nechezol

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu