duminică, 25 septembrie 2011

Licoarea Neagră


sursa: Autor: Leila http://www.ardei-iute.ro/bauturi/licoarea-neagra-despre-cafea

Aşa începe povestea….
Cafeaua a fost descoperită de către un pastor pe nume Khaldi în regiunea Kaffa.. Într-o noapte el a observat un comportament foarte ciudat la capre. Ele ţopăiau în timpul nopţii fără a fi deloc obosite. Cercetând, pastorul îşi dă seama că au mâncat un fel de fructe roşii care te înviorează.

Mergând în sat îi arată preotului acele fructe ciudate, şi acesta dă verdictul …. sunt fructe ale “Diavolului”, dar pe urmă văzând că îl ajută în nopţile de veghe anunţă că acele fructe sunt “fructe divine” şi ajută omul…

Se mai face referire la apariţia cafelei pe vremea când Nubia a fost anexata Egiptului.Şi aici preoţii egipteni considerau cafeaua un fruct Necurat, iar un preot mai zelos le-a dat foc. Ele au răspândit un miros extraordinar de placut şi au fost numite ca şi în celălalt caz “fructe divine”.

Cafeaua a fost consumată iniţial ca fruct alături de carne şi seu de capră , mai apoi a fost consumată ca băutură ,în ambele cazuri fiind recunoscută ca leac miraculos .

Cafeaua în forma sa finală de băutură ajunge în Europa din Orientul Mijlociu prin cucerirea Spaniei dar şi prin Imperiul Bizantin .Este o băutura râvnită la toate curţile regale şi imperiale,ea fiind denumită “vinul arăbesc”,Kaava ,în arabă însemnând Vin. Cafeaua în Orientul Mijlociu era  concurată de vinurile scumpe aduse de romani în Egipt din bazinul mediteraneean.

În secolul XV cafeaua se răspândeşte şi în Imperiul Otoman, iar în secolul XVI se deschide prima “cafeanea”. Cafeaua nu este consumată de multe persoane din cauza gustului ei amar şi datorită unei greşeli s-a produs minunea … Un angajat al cafenelei răstoarnă din greşeală un recipient ce continea zahăr în cafea …şi astfel s-a produs magia … cafeaua avea un gust mai plăcut!
Din acest moment s-a produs o adevarata explozie a cafenelelor în capitalele Europene.

De la arbore, la fruct …

Arborele de cafea: rămâne tot timpul verde şi are forma unui con.Frunzele lui sunt verzi-lucioase şi ating lungimea de maximum 20 centimetri fiind asemenea frunzelor de laur dispuse opus doua câte două de-a lungul ramurilor.

Florile: Sunt albe ,cresc sub forma de ciorchine şi au miros puternic ,asemanător florilor de iasomie

Fructele: La exterior se aseamană cu cireşele şi conţin 68% pulpă, 6% tegument şi 26% bob curat. Fructul arborelui de cafea este acoperit de un tegument membranos .În funcţie de stadiul de dezvoltare a fructului, acesta îşi schimbă culoarea de la verde la roşu -purpuriu .Sub acest tegument membranos se află bobul de cafea care e format din două părţi aplatizate pe o parte şi despărţite pe longitudinală.Este verde pe interior şi e acoperit de o peliculă subţire argintie ,peste care se mai află un alt înveliş pergamentos subţire de culoare galben spre brun.Există însa şi fructe care conţin o singură boabă de cafea rotundă numit de cultivatori Caracoli. Aceste boabe sunt foarte apreciate şi atent selecţionate de cultivatori pentru savoarea şi aroma lor deosebită.
Cele mai apreciate tipuri…

În lume se cunosc aproximativ 80 de tipuri de cafea. Cele mai folosite tipuri sunt :
Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype. Dintre acestea cele mai mult folosite sunt Arabica si Robusta.

Arabica - este mai fină,mai rafinată şi mai puţin amară, iar boabele fin alungite de culoare verzuie – albăstruie au un conţinut de cofeina între 0.8% şi 1.5%.

Robusta –este mai rezistentă , mai amară şi mai consistentă decât Arabica ,iar boabele sale sunt mici, cu formă neregulată, de culoare maroniu-galbuie cu un conţinut de cofeina între 1.7% şi 3.5%.

Liberica – calitatea acestei specii ar fi mediocră ,unii spunând totuşi că ar avea aroma cafelei Robusta ….

Maragogype – este un hibrid între specia Arabica şi Liberica , păstrând mai mult caracteristicile speciei Arabica.

despre cafea

De la bob …
Peripeţiile bobului de cafea încep în interiorul cireşei roşii viu colorate a arborelui de cafea.Boabele verzi de cafea sunt uscate mai întai înainte ca ele sa ajungă să fie prăjite.Se folosesc două metode : de spălare şi naturală. Metoda de spălare constă în extragerea imediată a boabelor din fruct imediat după culegere.  Fructele se scufundă  într-o cuvă cu apă,iar apoi sunt uscate pe terase spaţioase sau cu echipament modern. Metoda  naturală este mai simplă .Se lasă fructele coapte ale arborelui de cafea să se usuce în copac sau pe pământ până acestea se vor decortica.
cafea

Boabele verzi extrase din fruct se încalzesc într-un tambur rotativ .După aproximativ 7 minute de căldură intensă se evaporă cea mai mare parte a umidităţii .După alte 8 minute de prăjire bobul îşi dublează volumul şi devin maronii deschis în aer persistând o aromă acrişoară.În următoarele 10-11 minute se întâmplă minunea … boabele prăjite capătă o culoare maroniu închis ,iar la suprafaţa lor apar uleiuri .Pocnetul boabelor de cafea ne anunţă că suntem la finalul procesului de prăjire, iar aroma cafelei prajite ce este varsată în tăvile de racire inundă aerul…şi te îmbie să serveşti o cafeluţă aromată …

cafea

La cafeluţă ….
Pentru a prepara o cafea bună nu contează doar aparatul cu care o pregăteşti. Trebuie sa ţinem cont “de  patru principii fundamentale “ ale proporţiei,granulaţiei,apei si prospeţimii. Ştiind principiile putem prepara o cafea delicioasă care să ne bucure papilele gustative, cu o cafetieră(French press),filtru de cafea sau espressor.
Haideţi să luăm în parte fiecare principiu :

Proporţia:
este  unul din pasul cel mai important în prepararea unei cafele perfecte.Folosim 10 grame de cafea la fiecare 180 mililitri de apa.
Granulaţia:
Cu cât prepararea cafelei durează mai puţin timp cu atât granulaţia trebuie să fie cât mai fină .
Espressor : vom folosi granule foarte fine
Cafea la filtru: vom folosi granule medii
French Press (cafetieră): vom folosi granule mari
Apa:
Apa folosită pentru cafea trebuie să fie limpede ,proaspată şi să nu conţină impurităţi.Pentru a pune în valoare o cafea şi a extrage aroma acesteia apa trebuie încalzită până aproape de punctul de fierbere (90 – 96 grade Celsius)
Prospeţimea :
“Duşmanii”cafelei sunt oxigenul,lumina,căldura şi umezeala.Ca să menţinem cafeaua proaspătă ,ea trebuie depozitată într-un recipient ermetic şi opac la temperatura camerei.De preferat ar fi să măcinăm cafeaua înainte de pregătirea acesteia.
Prospeţimea = Cafea măcinată de mai puţin de o săptămână.
Espresso

cafea

Cappuccino

cafea

Frappe

cafea

Pro cafea …..
1.Stimulează secreţia gastrică şi biliară  ajutând la evacuarea rapidă a toxinelor acumulate în tractul digestiv.
2.Nu prezintă riscuri pentru inimă dacă e consumată în cantităţi moderate (2 cesti/zi ).Antioxidanţii pe care îi conţine ajută la eliminarea grăsimilor ce se depun pe vasele de sânge(colesterolul rău).
3.Efecte benefice în migrene. Multe medicamente analgezice folosite în migrene contin cofeină , ea îmbunătăţind circulaţia sangvină la nivelul creierului prin faptul că dilată venele.
4.Mareşte vigilenţa. Dacă consumăm cafea aceasta înlătură oboseala şi moleşeala.
5.Consumată în limitele bunului simţ ,ne fereşte de apariţia diabetului neinsulinodependent (tip 2)
6.Consumul regulat de cafea timp îndelungat ajută la scăderea acidului uric din sânge reducând astfel semnificativ apariţia  artritei inflamatorii (gută)
7.Nu în ultimul rând amintim şi faptul că această băutură miraculoasă străveche are un rol important şi în protejarea neuronilor. Astfel la bătrâneţe suntem feriţi de pierderea totală a memoriei.
Contra cafea ….
Consumul exagerat de cafea  poate avea şi efecte negative:
1.tulburări la nivelul tubului digestiv cu arsuri şi chiar dureri şi spasme gastrointestinale;
2.palpitaţii;
3.insomnii;
4.nelinişte;
5.stări depresive;
6.tremur şi slăbiciune musculară.

Ştiaţi că …

  • … 1 kilogram de cafea conţine 4.000 – 5.000 boabe de cafea ?
  • …   cafeaua prajită mai tare conţine mai puţină cafeină decât cafeaua prăjită puţin ?
  • …  1 Octombrie este ziua oficială a cafelei în Japonia ?
  • …  Beethoven era de-a dreptul fascinat de cafea şi număra câte 60 de boabe pentru a-şi pregăti o singură ceaşcă de cafea perfectă ?
  • … marele scriitor Honore de Balzac bea aproximativ 40 de cafele pe zi ?
  • … în forma sa pură,cafeina este o pudră albă,cristalină ?
Consumă  şi savurează  cafeaua aburindă cu cumpătare , lăsându-te purtat în lumea misterioasă a licorii negre …

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu