|
preluare: http://fs68.trilulilu.ro |
Zilnic sunt consumate nici mai mult nici mai putin decat 400 de milioane de cesti de cafea. Asa ca, hai s ane lamurim odata pentru totdeauna: este cofeina daunatoare ori ba?
Licoarea face parte din categoria “strict necesar”, intrucat oamenii au nevoie de ea pentru a se pune pe picioare dimineata. O mai invocam si la capitolul socializare – “Iesim la o cafea?” – , face parte din ritualul de relaxare (un ice-frappé consumat la soare, pe sezlong) si e chiar un “capitol” important din viata vedetelor, care nu se sfiesc sa “poarte” la tinutele sport pahare cu deliciosul lichid. Deci nu mai incape indoiala ca iubim la nebunie cafeaua, desi suntem frecvent avertizati ca nu ne face bine. Cat de mare e totusi pericolul?
Si bune, si rele….
La urma urmelor, putine sunt lucrurile care au doar parti bune. Apoi, multe alimente au mai degraba parti rele decat bune (ingrasa, cresc glicemia si colesterolul), insa “nocivitatea” lor e in general strans legata de cantitatea consumata.
O inghetata e bogata in antioxidanti, dar mai multe portii pe zi pot face rau, de exemplu. Dar parca avertismentele nu sunt atat de virulente precum cele privind cafeaua… Si totusi, cafeaua e buna! Nu doar la gust.
O ceasca normala de cafea ajuta la accelerarea metabolismului, contine antioxidanti si “umbla” la sistemul nervos astfel incat sa-ti alunge oboseala. De asemenea, atentia si concentrarea ta cresc datorita cafelei, lucru care te face mult mai receptiva si mai eficienta.
Cat despre capacitatea cafelei de a infrunta anumite afectiuni grave, ei bine, e foarte adevarat; cercetarile arata ca, in cantitati moderate, poate preveni sau diminua efectele unor boli precum Parkinson, calculi renali, Alzheimer sau astm.
Dar… da, cafeaua are si efecte mai putin bune: cofeina poate cauza cresterea presiunii sangvine, cauzeaza pulsului, agraveaza sindromul premenstrual, osteoporoza, sindromul colonului iritabil si migrenele (mda, deci cafeaua nu trateaza durerile de cap!), si poate scadea rezervele de calciu din organism.
Cel mai important efect secundar este insa reprezentat de insomnie si stres. Consumand zilnic cafea, somnul de noapte poate fi afectat, asa ca dimineata avem nevoie de o (alta) cafea pentru a putea deschide ochii. Si filmul o ia de la capat!
Creeaza dependenta!?
Cam da… Cofeina este un stimulent si determina corpul sa elibereze adrenalina. Astfel, consumatorii pot deveni dependenti de efectul pe care aceasta il are asupra lor. Chiar si in cazul celor sanatosi, cofeina iese din sistem in doua pana la patru ore, insa e nevoie de cinci – sase astfel de cicluri pentru ca ea sa paraseasca definitiv organismul.
To drink or not to drink
Doua cesti de dimensiuni normale ar trebui sa fie limita maxima de cafea consumata intr-o zi, cu exceptia cazului in care esti insarcinata (cand e bine sa renunti de tot).
Nu te poti tine departe de ea? Exista alternative. Uite, in cazul in care te confrunti cu dureri musculare, migrene sau esti nervoasa, te poti trata cu… apa fierbinte.
E, de asemenea, important sa nu lasi moleseala sa te stapaneasca in lipsa cafelei; fa miscare, mananca sanatos si odihneste-te in fiecare noapte cate opt ore.
Dar daca n-are cofeina?
Bun, din ce-am inteles pana acum, cofeina e cea care poate face rau, dar daca trecem pe decofeinizata, macar ne putem bucura de gust, noi cei care o savuram pe considerentul asta?
Se pare ca nu facem o afacere prea buna (pentru organism), intrucat indepartarea cofeinei (esenta cafelei, de altfel) presupune niste procedee chimice care implica inclusiv folosirea solventilor.
Mai mult decat atat, cofeina nu poate fi extrasa in totalitate. Nu in ultimul rand, conform unor studii, s-a constatat ca aceasta poate ridica nivelul colesterolului. La ce concluzie am ajuns noi? Pai, mai bine o cafea buna, cu cofeina, dar mai rar, decat o “tentativa”, nu? Sau trecem pe substitute!
Cam acelasi lucru…
Unele miros si au gust asemanator cu al cafelei, insa nu contin cofeina. Sigur nu stiai ca exista
cafeaua de… papadie. Se face din radacina prajita a plantei, insa e destul de amara.
Face bine la ficat, digestie si rinichi (in franceza ea se numeste “pissenlit”, ceea ce da indicii despre folosirea acesteia pentru reglarea functiilor renale).
Cafeaua solubila din cereale si cicoare poate fi consumata de oricine; ea este recomandata in caz de astenie, epuizare, depresii, incapacitate de concentrare, somnolenta, dureri de cap, indispozitie, lipsa poftei de mincare, regleaza digestia, calmeaza durerile abdominale etc.
Ceaiul verde este o sursa importanta de anti-oxidanti, are proprietati anti-imbatrinire si arde calorii.
Articol publicat in revista
COSMOPOLITAN.
Text: Ana-Maria Prunariu