Cafeaua reprezinta in 90% din cazuri “mijlocul” de introducere a cofeinei in organism. In functie de modul de preparare, o ceasca de cafea contine aproximativ 100-120mg cofeina, 300 ml dintr-o bautura nealcoolica aproximativ 30-60 mg, iar analgezicele intre 35-60 mg. Se estimeaza ca o persoana “normala”asimileaza aproximativ 210 mg cofeina intr-o zi.
Pentru a reduce durerile musculare post-antrenament si pentru a avea o mai mare incarcatura energetica nu exista nimic mai bun, decat o ceasca de cafea inainte sa te antrenezi. Deci nu sucuri sau alte bauturi energizante, ci cofeina, se prezinta ca un aliat pretios al unui sportiv. O sustine fostul ciclist de performanta Robert Motl, autorul unui studiu despre bautura neagra si aromata, facut pentru Universitatea din Illinois si publicat in International Journal of Sport Nutrition. Ideea studiului a plecat de la amintirile ciclistului despre anii cand alerga pe 2 roti si impreuna cu partenerii de competitie bea cafea inainte de antrenamentele lungi si obositoare, pentru a putea “trage” mai bine la pedale, dupa cum se exprima chiar el. Dupa spusele cercetatorului, cei mai multi dintre noi ne putem da seama si singuri de efectele energizante si analgezice ale “cescutei” de cafea bauta inaintea unui efort fizic sustinut.
Experimentul a implicat 25 de studenti, impartiti in doua grupuri: primul compus din “nebautori” de cafea iar celelalt din “fideli” ai licoarei susnumite (3-4 cani pe zi). Voluntarii au fost apoi supusi unor sedinte intense de antrenament pe bicicleta, dupa ce asimilasera cu o ora inainte de efort o cantitate de cofeina echivalenta cu 3 cesti de cafea sau un placebo. Rezultatele de la sfarsitul testului au indicat ca atat consumatorii obisnuiti ai cafelei cat si “nebautorii”, consumand cofeina inainte de efort au acuzat mai putine dureri la muschii cvadricepsi dupa pedalare intensa.
Observatia personala confirma cele afirmate mai sus. Dupa ce am consumat un energizant pe baza de cofeina (32 mg), maltoza, magneziu si maltodextroza pe timpul unui ciclu de antrenamente, am observat ca perceperea oboselii a fost mult inferioara, calitatea performantei imbunatatita si senzatia de foame pe durata exercitiului absenta
Alte efecte pe care poate nu le stiati:
- are efect contractil asupra musculaturii scheletice, stimuland eliberarea de Ca2+
- are actiune cardiostimulanta, care in doze mari poate cauza aritmie, tahicardie si fibrilatie ventriculara.
- consumul de cafea influenteaza presiunea arteriala, pentru fiecare ceasca de cafea presiunea sistolica crescand cu 0.8mm Hg iar cea diastolica cu 0.5 mm Hg
- cofeina stimuleaza secretia de acid la nivel gastric si creste viteza de absorbtie a zaharului la nivel intestinal
- unul din efectele atribuite cafelei este si stimularea diurezei desi in ultimul timp in comunitatea stiintifica parerile par sa difere (Nussberger in Journal of cardiovascular Pharmacology, 15, 685-691, 1990, sustine ca respectiva cofeina nu are efecte diuretice).
- In fine, sa raspundem la o intrebare des intalnita. DA! Cafeaua da dependenta. Mai precis 50% dintre bautorii inraiti de cafea, privati de doza lor zilnica, acuza dureri de cap iar circa 13% se simt atat de rau ca nu sunt capabili sa se concentreze la munca. Totusi, multi indivizi consuma cantitati apreciabile de cafea fara sa acuze simptome speciale.
Concluziile care se pot trage sunt usor de intuit:
- consumul in exces al cafelei ii reduce din efectele favorabile, mai ales pe plan sportiv, provocand efecte colaterale cum ar fi: cresterea diurezei, tahicardie si cresterea presiunii arteriale.
- cofeina, la fel ca si alte droguri, poate da obisnuinta chiar dependenta, de aceea este important sa limitam cantitatea astfel incat sa simtim doar beneficiile acesteia.
SURSA: www.profitness.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu