luni, 22 august 2011

ARBORELE DE CAFEA


Arborele (sau arbustul) de cafea (Coffea arabica) este un membru al familiei Rubiacee (genus coffea) ; in general, acesta nu creste decat in regiunile tropicale si subtropicale, cu ploi abundente, zona principala de cultura fiind situata intre 22 si 24° latitudine nordica si sudica (de o parte si de alta a ecuatorului). Acest arbust creste la altitudini care se situeaza intre 200 si 1200 m. Arborele de cafea se cultiva totusi si in zonele mai inalte (2000 m), cafeaua recoltata aici fiind denumita “High Grown” (cafea de altitudine), a carei calitate este foarte buna, cu aroma puternica si extrem de apreciata de cultivatori.
Genul Coffea cuprinde circa 60 specii din care cea mai importanta din punct de vedere economic dar care este crescuta si ca planta de interior este Coffea arabica.
Arborele de cafea (Coffea arabica) este un arbore tropical cu frunzis persistent originar din zona tropicala a Africii, Madagascar si insulele Oceanului Indian.
Arborele de cafea din specia Arabica poate atinge la varsta de 6 ani o inaltime de circa 5 – 6 m, iar cel din specia Robusta ajunge pana la 10 – 15 m inaltime. Totusi, culturile se mentin prin taieri la o inaltime de 2,5 – 3 m, pentru cresterea randamentului in fructe si usurarea culesului. Ca planta de interior inaltimea poate fi de 1,5 – 2,5m. Arborele de cafea pretinde o temperatura medie de circa 18 – 22°C, cele inferioare temperaturii de 11°C putand avea un efect negativ asupra recoltelor.
Cultura arborelui de cafea impune un efort destul de indelungat, de la semanatul in pepiniere, la repicatul plantelor si apoi la sadirea acestora in plantatii, cand ating inaltimea minima de 30 – 50 cm.
Arabica infloreste in mod curent in al treilea an de la plantare. De regula, primele recolte se obtin incepand cu anul al patrulea sau chiar cu al cincilea, cand plantatiile pot fi considerate “pe rod” si randamentul poate varia astfel: pentru specia Arabica – de la 400 la 2000 g de fructe pe arbust. Un arbore de cafea tanar poate furniza la recoltare pana la 2,5 kg de “cirese”, fructe din care se pot obtine, dupa prelucrare, circa 500 g boabe de cafea curate sau 400 g cafea prajita.
Arborele de cafea se dezvolta normal, in soluri bine lucrate, aerisite si bine tratate cu diverse ingrasaminte artificiale, in zonele tropicale plantele tinere trebuie protejate de vanturi si ploi, si din acest motiv se aplica culturi intercalate cu banani, porumb si ricin. Aceste plante le ofera, pe langa protectie la intemperii, si umbra de care au nevoie in zilele cand soarele este prea torid. In regiunile subtropicale, in care conditiile climaterice sunt mai blande, plantatiile de cafea se fac sub cer deschis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu